jueves, 7 de octubre de 2010

Tamarit - Altafulla

Reserva Natural de la desembocadura del riu Gaià


Desembocadura del riu Gaià, al límit entre els municipis de Tarragona (Tamarit) i Altafulla, s'hi accedeix per l'antiga carretera N-340 des de la rotonda de la Mora.



És una de les poques zones humides de la Catalunya meridional. És un refugi per a alguns elements faunístics, i també una zona d'escala en les vies d'ocells migratoris.


És un sistema dulçaqüícola fràgil, de règim mediterrani, que conté comunitats faunístiques vulnerables. És per aquest motiu que es va incloure en el Pla d'Espais d'Interès Natural el qual protegeix el 20% del territori català.


Històricament el riu desembocava en una extensa zona pantanosa on avui hi ha les 'Botigues de Mar d'Altafulla'. A principis del segle passat del riu Gaià separava els municipis d'Altafulla i el de Tamarit, aquest últim actualment annexionat al de Tarragona. La plana al·luvial a ser dessecada i convertida en terres de cultiu, principalment horts, i més tard s'hi van conrear cereals.


L'any 1992 la Generalitat de Catalunya va elaborar el PEIN pel qual va neixer aquesta reserva, que va ser ampliada el 1995.


Podem trobar racons de gran bellesa paisajistica, platges gairebé naturals pel seu difícil accés i restes històriques de l'època romana. Encara que si busquem desnivells per gaudir de la nostra BTT, no és el lloc més adient. Cal mentalitzar-se que es tracta d'una ruta per gaudir de la naturalesa i no tant de l'esport. És aconsellable aparcar la BTT i fer els recorreguts amb les sabatilles de trekking.

No hay comentarios:

Publicar un comentario